De fire ordførerne diskuterte i saksforberedende møte mandag 19. oktober veien videre i kommunereformprosessen. Dette gjorde de som forberedelse til felles kommunestyremøte 29. oktober. Det er kommunestyrene som eventuelt må gjøre nye vedtak dersom framdriftsplanen skal endres og ordførerne, som er prosjektledere for prosessen, vil legge fram en sak for kommunestyrene 29. oktober.

I saken vil de foreslå å fullføre intensjonsplanen og legge den fram til behandling for kommunestyrene i november, slik framdriftsplanen har lagt opp til. Deretter foreslår de å avslutte prosessen i denne omgang, noe som innebærer at folkeavstemningen 10. januar 2016 avlyses.

"Vårt forslag er basert på en samlet vurdering der vi ser at engasjementet for prosjektet er svakt", sier de fire ordførerne. «Tiden vurderes ikke som moden for en sammenslåing til ny kommune på dette tidspunktet.»

Ordførerne understreker at innbyggerundersøkelsen ga nyttig informasjon som vil bli tatt med i det videre arbeidet med intensjonsplanen.

«Når det gjelder prosessen, har den hele veien vært veldig god og konstruktiv, basert på åpenhet og gjensidig tillit», sier Hans Oddvar Høistad, Espen Granberg Johnsen, Erik Odlo og Mari Botterud. «Det er gjort et grundig arbeid, både med utredningsrapportene og intensjonsplanen. Samarbeidet mellom våre fire kommuner er godt, og vi mener vi har et solid faktagrunnlag for å gå videre med prosessen på et senere tidspunkt.»