Ungdoms-OL, eller Youth Olympic Games (YOG) er olympiske leker for unge mellom 15-18 år, der kultur og utdanning er en integrert del av OL-programmet.

Foruten å konkurrere i de syv vinteridrettene skal utøverne delta i et kultur- og utdanningsprogram som er fokusert rundt fem tema: Olympismen og de olympiske verdier, personlig utvikling, helse og velvære, sosialt ansvar og kommunikasjon og digitale media.

Ungdoms-OL er den største nyvinningen i den Internasjonale Olympiske Komité IOC siden vinter-OL ble lansert i 1924. Lekene ble til etter en ide av IOC-president Jacques Rogge, og 25. april i 2007 ble etableringen av Ungdoms-OL vedtatt i IOCs styre.

Visjonen til IOC er at ungdomslekene skal inspirere ungdom verden over til å delta i sport og etterleve de olympiske verdier. Ungdoms-OL blir arrangert som sommer- og vinterleker, og disse finner sted hvert andre år. De årene det er sommer-OL (f.eks London 2012) er det vinterleker for ungdom (Innsbruck 2012), og vice versa.

Det første Ungdoms-OL (sommer) ble arrangert i Singapore i 2010, mens Innsbruck var de første til å arrangere vinter-Ungdoms-OL i 2012. Nanjing skal arrangere sommerlekene i 2014, og i 2016 er det Lillehammer som er vertsby for de andre vinterolympiske ungdomsleker.