Krav til søker

Det må registreres firma i Brønnøysundregistrene. Ved aksjeselskap legges ved aksjeeierbok. 

For å få skjenkebevilling må det først innvilges serveringsbevilling. 

For å få serveringsbevilling må daglig leder ha bestått etablererprøven ihht. serveringsloven. Daglig leder må ha det reelle ansvar for den daglige drift av serveringsstedet, og være over 18 år. 

Det må oppnevnes en styrer og en stedfortreder for skjenkebevillingen, som begge må ha bestått kunnskapsprøven om alkoholloven. Styrer og stedfortreder må være over 20 år, og må enten være ansatt ved skjenkestedet eller arbeide i virksomheten i kraft av eierstilling. 

Lillehammer kommune har i tillegg krav om at styrer og stedfortreder skal ha bestått e-læringsprøven Ansvarlig Vertskap utarbeidet av Helsedirektoratet. 

Krav til vandel:

Alkoholloven og serveringsloven stiller videre krav om uklanderlig vandel for de involverte i virksomheten. 

  • Det følger av serveringsloven at bevillingshaver, daglig leder og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til straffelovgivningen, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, lov om forbud mot diskriminering på grunnlag av etnisitet, religion mv. jf. serveringslovens §6. De involverte må heller ikke ha begått lovbrudd i forhold til annen lovgivning på en måte som vil være uforenlig med drift av serveringssted. 
  • Det følger av alkoholloven at bevillingshaver og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til alkohollovgivningen og bestemmelser i annen lovgivning som har sammenheng med alkohollovens formål, samt skatte-, avgifts og regnskapslovgivningen jf. alkohollovens §1-7b.
    • Det følger videre av alkoholloven §1-7c at styrer og stedfortreder må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til alkohollovgivningen og bestemmelser i annen lovgivning som har sammenheng med alkohollovens formål. 

Slik søker du

Søknadsskjema skjenkebevilling 

Søknadsskjema serveringsbevilling

​Følgende dokumentasjon må vedlegges søknaden:

  1. Firmaattest fra Brønnøysundregisteret.
  2. Utskrift av aksjeeierbok.
  3. Dokumentasjon på daglig leder, styrer og stedfortreders tilknytning til virksomheten.
  4. Dokumentasjon på bestått etablererprøve ihht. serveringsloven for daglig leder.
  5. Dokumentasjon på bestått kunnskapsprøve om alkoholloven for styrer og stedfortreder.
  6. Dokumentasjon på bestått e-læringskurs Ansvarlig Vertskap for styrer og stedfortreder.
  7. Tegning/skisse av arealer inne og ute.
  8. Internkontroll ihht. alkoholloven.
  9. Leiekontrakt eller skjøte.
  10. Brukstillatelse fra bygningsmyndighet.
  11. Kopi av melding til Mattilsynet.
  12. Eventuelt grunneiers tillatelse til uteservering.

Behandling av søknaden

  • Rådmannen har delegert myndighet til å fatte vedtak om skjenkebevilling.
  • Behandlingstiden er 4-6 uker fra fullstendig søknad er mottatt i kommunen. 
  • Kommunen har skjønnsmessig adgang til å avslå en søknad om skjenkebevilling, dersom det foreligger alkoholpolitiske hensyn og/eller andre saklige tungtveiende hensyn som taler mot innvilgelse. Det vil si at søknaden kan avslås selv om de ovennevnte kravene til de involverte er oppfylt.
  • Kommunens vedtak om å gi bevilling eller avslå en søknad kan påklages i henhold til forvaltningslovens alminnelige bestemmelser om klage på enkeltvedtak. Klageinstansen er Fylkesmannen i Oppland

Skjenketid

Det kan innvilges følgende skjenketider for hvert enkelt skjenkested, ut fra en helhetsvurdering av driftskonsept og innkomne uttalelser:

  • Alkoholholdig drikk gruppe 1 - mellom kl. 08.00 og kl. 03.00
  • Alkoholholdig drikk gruppe 2 - mellom kl. 08.00 og kl. 03.00
  • Alkoholholdig drikk gruppe 3 - mellom kl. 13.00 og kl. 02.00

Skjenketid for utendørs servering følger i utgangspunktet skjenketiden inne, men vurderes for hvert enkelt skjenkested ut fra beliggenhet og etter innkomne uttalelser, bl.a. fra politiet. 

Overdragelse

  • Skjenkebevillingen faller bort ved overdragelse av virksomheten eller en dominerende del av virksomheten. 
  • Hvis du skal overta et serverings-, salgs- eller skjenkested, må du snarest melde dette til kommunen.
  • Du må søke om egen bevilling innen 30 dager etter at du inngikk avtale om overdragelse, og kan drive videre på tidligere eiers bevilling mens du venter på at din søknad blir behandlet.