I 2013 feirer vi at det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett ved Stortingsvalg. Dette markeres på ulike måter, landet over. I Lillehammer er det flere arrangement framover, blant annet:

* Tirsdag 28. mai arrangerer Opplandsarkivet seminaret "I kamp for stemmerett" på Maihaugen. Her får vi høre hva kvinnene i regionen og ellers i landet gjorde for at Stortinget til slutt endret grunnloven slik at det ble allmenn stemmerett i 1913.  Slik er det fortsatt ikke i alle land, dette får vi også høre mer om. Seminaret er gratis og påmelding skjer på e-post til post@maihaugen.no. Det er begrenset antall plasser.

Norsk Litteraturfestival:
* 29. mai: "Stolte stev" på Cafè Stift.
                Undset-forelesningen på Bjerkebæk

* 30. mai:  Fernanda Nissen, Bjerkebæk

* 31. mai: Camilla Collett, Bjerkebæk

*  1. juni: Gina Krog, Bjerkebæk

*  2. juni: Fredrikke Marie Qvam, Bjerkebæk
              Debatt: Var det dette vi ville? Lillehammer kunstmuseum. En tidsklemmedebatt.

* Fra 7. juni setter Lillehammer kino opp filmen Gulabi Gang. Dette er en norsk dokumentarfilm som handler om kvinnene i Uttar Pradesh i India og deres kamp for og lengsel etter rettferdighet og respekt. Filmen vant Gullstolen for beste norske dokumentarfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2012. Den er en offisiell del av hundreårsmarkeringen og settes opp på kinoer over hele landet i forbindelse med stemmerettsjubileet.

* 11. juni: Musikkteateret "Rosa", Kulurhuset Banken
              "Til tross for": utstilling om 11 sterke idrettskvinner. Norges Olympiske Museum

Mer informasjon om disse arrangementene og annet som skjer i Oppland i forbindelse med stemmerettsjubileet finner du her: