Har du en vond hemmelighet?

Det er ganske annerledes enn en god hemmelighet. En god hemmelighet er når du for eksempel ikke forteller vennen din om den overraskelsen du har tenkt ut til bursdagen hans. Eller hva du skal gi i gave til mamma til jul. Eller hvem du er forelsket i. Når du tenker på den gode hemmeligheten blir du glad og trygg. Du kan glede deg over hemmeligheten.

En vond hemmelighet er en hemmelighet som du blir redd, trist eller lei deg av å tenke på. Eller at du får en klump i magen og blir dårlig av å tenke på den.

En type vond hemmelighet kan være seksuelle overgrep. Seksuelle overgrep er når voksne tvinger, truer, lokker eller presser barn til å være med på sexhandlinger. Et seksuelt overgrep er noe som kan skje mot kroppen din og dine private områder. Dine private områder er munnen, puppene, tissen og rompa. Når noen tar på disse områdene eller du må ta på andres private områder, og gjøre sexhandlinger med dem kalles det et seksuelt overgrep.

En vond hemmelighet kan også være at du utsettes for vold. Vold kan være både fysisk og psykisk. Fysisk vold kan være at du blir utsatt for slag, sparking, dytting, klyping, lugging, biting, knivstikking, binding, brennmerking, angrep med ulike gjenstander, bruk av kniv eller våpen, ta kvelertak og lignende. Psykisk vold kan være utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler, truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorering, ydmykinjg, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll. Sinne er en normal følelse, på samme måte som glede og tristhet. Sinne kan være nødvendig for å markere grenser både for voksne og barn. Sinne som blir så kraftig og uforutsigbart at det skremmer dem som opplever det, regnes som psykisk vold. Det er aldri din skyld at den voksne mister kontrollen over sinnet sitt. Både fysisk og psykisk vold er skadelig for barn. Det er viktig å snakke med en voksen om hvordan du har det, og få hjelp videre.

Se denne videoen for mer informasjon om vonde hemmeligheter: https://www.youtube.com/watch?v=JsLOmVazTsk

Har du en vond hemmelighet, så snakk med en voksen du stoler på. Dette kan være dine egne eller andres foreldre, læreren din, helsesykepleier på skolen eller andre.