Generell informasjon til deg som forelder

 

 

Trygg oppvekst Lillehammer

Trygg oppvekst Lillehammer er en nettportal der du finner informasjon til hjelp dersom du er bekymret for et barn. Her ligger det også informasjon om kommunens tjenestetilbud, og hvilke tiltak rettet mot barn og familier som finnes. 

Mobilbruk og foreldre

Tips til mobilbruk for foreldre. Mobilbruk kan påvirke din kontakt med barnet. Barnet er avhengig av blikkontakt med sine foreldre. Foreldre er rollemodeller, og gode vaner for mobilbruk vil også ha effekt på barnas mobilbruk når de blir eldre.

Gode råd og tips til foreldre

Foreldrehverdag gir kunnskap og råd om samspillet mellom deg og barnet ditt. Innholdet er utarbeidet sammen med fagfolk.

Brosjyrer om samspill og foreldre. Temahefte til foreldre, finnes på flere språk.

Brosjyre Tips fra fysioterapeuten motorikk og utstyr

Her finner du Stine Sofie Foreldrepakke for alle blivende og nybakte foreldre. 

Du kan også finne Foreldresupport, en gratis og anonym telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner med barn under 18 år.

Kurs og foreldreveiledning

Helsestasjonen tilbyr kurs og foreldreveiledning til foreldre både individuelt og i gruppe med andre foreldre. Kurs i trygghetssirkelen tilbys i gruppe. Du kan få mer informasjon om trygghetssirkelen ved å ta en titt her. Se informasjon om våre kurs under fanen "KURS". 

Helsestasjonen tilbyr også individuell foreldreveiledning. Du kan lese mer om dette tilbudet her. 

Det holdes kurs om barnets kosthold det første leveåret. Neste kurs holdes 23.11.23. Les mer her.

Sikring av barn i bil

Les her om hvordan du best sikrer barnet i bil.

Helseoversikt/Nørs

Appen Helseoversikt har skiftet navn til Nørs.
Den er utviklet i tett samarbeid med helsepersonell og kommunal helsetjeneste. Nå kan gravide og småbarnsforeldre få trygge svar samlet ett sted.  
Her vil en finne helseråd fra de riktige kildene og nyttig verktøy gjennom hele svangerskapet og i småbarnsfasen. Ved å bruke Nørs slipper du å bli utrygg ved å søke rundt på internett.
I appen vil en også finne tilpasset innhold om tilbudet fra helsestasjonene i Lillehammer. I tillegg til norske helseråd fra riktige kilder, inneholder den også mange nyttige verktøy som blant annet oppgaver enn må huske å gjøre, timeavtaler, rieteller og mange nyttige videokurs. 
Appen er i løpende utvikling og det vil komme stadig ny funksjonalitet med formål om å gi gravide og småbarnsforeldre i Lillehammer en tryggere og enklere hverdag.
Last ned appen i dag ved søke Nørs i AppStore eller Google Play.   

Informasjon om krisesentre

Informasjon om dinvei ut.

 

Personvern

Barn og pulk

Gode råd fra DNT og Norsk luftambulanse:

  • Barn under 6 måneder bør ikke tas med i pulk
  • ​Barn bør ikke tas med i pulk når temperaturen er lavere enn 10 minusgrader. NB! Husk at kombinasjonen med vind forverrer kuldens effekt betraktelig, og at det er kaldest nede ved bakken
  • Barnets helsetilstand må være god. Ha på tørr bleie før turen starter
  • Start ikke turen rett etter at barnet har spist. Pulkens bevegelser kan gi barnet en form for sjøsyke
  • Barn i pulk sier ikke i fra om de har det bra eller ikke. Sjekk derfor jevlig om barnet har det bra. Hvis dere er to i følge kan en gå bak og ha tilsyn til barnet
  • Etterse pulken hver gang før bruk
  • Kontroller at sikkerhetsbelte har passe tilstramming. Armene må være fri, og utvendig beskyttet av pulktrekket
  • Bruk babypose eller tilsvarende, og gjerne ekstra isolasjon på setet. Barnet skal ha det godt og varmt, men ikke for varmt heller. La barnet komme ut iblant. Barnet ligger helt i ro i pulken og er mer utsatt for å fryse, mens den voksne som drar pulken er i bevegelse og holder varmen lettere
  • Selv om vindskjermen gir beskyttelse mot sollys bør barnet ha på solbriller
  • Vis respekt for været, og legg ikke ut på for lange turer. kjør ikke fortere enn at du har full kontroll over pulken. Fornuftig bruk gir fine turer for hele familien

Kilde:  DNT.no
           Norsk luftambulanse.no

Lillehammer helsestasjon 2021