Folkehelseinstituttet etterforsker et utbrudd med totalt 13 personer med listeriose fra midten av november, og det antas at disse er smittet fra samme kilde. De fleste pasientene er bosatt i Hedmark, Oppland og Buskerud. Flertallet av pasientene er over 70 år og med svekket allmenntilstand.

Farlig for risikogrupper
De fleste mennesker kan spise matvarer med listeriabakterien uten å bli syke. Personer i risikogrupper som gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand bør aldri spise rakfisk og andre risikoprodukter for listeriose. Tid fra smitte til sykdommen starter er vanligvis fra noen dager til tre uker, men i sjeldne tilfeller kan den være opp til tre måneder. Infeksjonen kan behandles med antibiotika.

Smitter via mat
Listeria smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang hodlbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Mange av disse matproduktene er populære som julemat og har vært å finne på mange julebord. Slike produkter er:

  • Rakfisk
  • Produkter laget av upasteurisert melk.
  • Myke og halvmyke oster (som for eksempel brie, camembert) og andre muggoster, uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke.

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller eventuelt spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

  • Gravlaks og røkelaks.
  • Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende).
  • Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, som for eksempel spekepølse og morrpølse.


Her er ytterligere informasjon fra Folkehelseinstituttet: