Den bokglade kronprinsessen er i Lillehammer for å besøke Litteraturfestivalen, og ville samtidig besøke Nordre Ål skole for å høre om lesearbeidet som foregår ved skolen – i sammenheng med Leseløft Lillehammer. 

– Jeg har hørt at dere er så flinke til å lese her. Er dere det?, spurte kronprinsesse Mette-Marit da hun ankom skolen. 

Sammen med femteklassingene var det ordfører Ingunn Trosholmen og statsforvalter Knut Storberget som ønsket henne velkommen.

Etter å ha blitt godt tatt imot av ivrige femteklassinger, hvor hun tok seg god tid til å hilse på og å snakke med barna, møtte kronprinsessen skolesjef Trond Johnsen, rektor Stein Erik Uhlen og avdelingsleder May Britt Høistad. Skolesjefen og avdelingslederen fikk så et eget møte med kronprinsessen, hvor de fortalte om hvordan de jobber med lesing og særlig lesearbeidet i førsteklasse. 

Imponert kronprinsesse

Besøk hos spente førsteklassinger var neste på agendaen. Tre forskjellige klasser fikk besøk av kronprinsessen, hvor hun fikk være med på å skrive og lese. I klasse 1C fikk kronprinsessen høytopplesning fra tre flinke elever, av brev de hadde skrevet om bamsen sin. Deretter fortalte lærer Line Solbakken at de leser minst én bok per uke. 

– Alle bøkene vi har lest henger vi opp på veggen i en lang bokorm, fortalte Solbakken, mens hun pekte på en fargerik orm sammensatt av sirkler med bilder av alle bøker de har lest hittil dette skoleåret. 

Kronprinsessen var imponert over hvor mange bøker klassen hadde lest til nå.

– Så lurer vi veldig på om kronprinsessen kan hjelpe oss å henge opp boken som vi fullførte i dag?, spurte læreren. 

Det ville hun gjerne, og mens kronprinsessen hang opp den siste boken i samlingen, oppdaget hun at den siste boken de hadde lest var en av hennes favorittfortellinger: Historien om Den lille larven Aldrimett. 

Førsteklassingene syns det var veldig stas å få en ekte prinsesse på besøk, og de var både ivrige etter å fortelle om lesingen deres og å rekke opp hånda for å stille spørsmål. Kronprinsessen ga mye skryt for at de var så flinke til å lese, og ikke minst at de lagde så fine tegninger til fortellingene sine. 

Introduksjon til leseløftet

Etter klassebesøkene møtte kronprinsessen festivalsjef Marit Borkenhagen fra Litteraturfestivalen, Pegasus-ansvarlig Anne-Thea Haavind og biblioteksjef Cathrine Strøm. Over en lunsj fikk kronprinsessen en introduksjon til Leseløft Lillehammer, hvor skolene i Lillehammer er viktige aktører. 

Leseløft Lillehammer er et pilotprosjekt for en ny nasjonal lesestrategi. Prosjektet er tidligere kjent som Lillehammermodellen, og er et samarbeid mellom Innlandet fylkesbibliotek, Pegasus/Norsk Litteraturfestival, Lillehammer bibliotek og litteraturhus og skolekontoret på Lillehammer. Noe av bakgrunnen er at nettopp på Lillehammer og i Innlandet satses det systematisk og langsiktig på leselyst. Omfanget og kvaliteten på tiltakene som gjøres har gitt god effekt i form av bedre leseferdigheter. 

Se bilder fra kronprinsessebesøket: 

Ordfører Ingunn Trosholmen, statsforvalter Knut Storberget og Kronprinsesse Mette-Marit foran mange barn.
Kronprinsessen tok seg god tid til å snakke med og hilse på barna.

Skolesjef Trond Johnsen, kronprinsesse Mette-Marit og avdelingsleder May Britt i samtale i sofa.
Skolesjef Trond Johnsen, kronprinsesse Mette-Marit og avdelingsleder May Britt Høistad i samtale.

Kronprinsessen leser fra plakater hengt opp på vegg, i klasserom med mange barn.
Kronprinsessen hang opp den siste av bøkene klassen hadde lest, i den lange og imponerende bokormen.

Kronprinsessen i samtale med skolesjef Trond Johnsen, festivalsjef Litteraturfestivalen Marit Borkenhagen, Pegasus-ansvarlig Anne-Thea Haavind og biblioteksjef Cathrine Strøm.
Kronprinsessen i samtale med skolesjef Trond Johnsen, festivalsjef Litteraturfestivalen Marit Borkenhagen, Pegasus-ansvarlig Anne-Thea Haavind og biblioteksjef Cathrine Strøm.