Streik fra 27. mai?

Det kan bli streik i kommunesektoren fra og med torsdag 27. mai-21. Lillehammer er en av kommunene som er tatt ut ved en eventuell streik. Arbeidstaker har mottatt varsel om plassfratredelse for vel 60 ansatte ved ulike fagområder i Lillehammer kommune. Uttaket gjelder i all hovedsak kommunens administrasjon og forvaltning. Det er også varslet opptrapping fra 1. juni, men det er per i dag ikke kjent om det vil gjelde Lillehammer kommune.

Bakgrunn for eventuell streik
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør der Kommunenes Sentralforbund forhandler om lønnsreguleringer med LO Kommune, Unio, YS-K og Akademikerne. Forhandlingene førte ikke fram innen fristen 1. mai, og oppgjøret har derfor gått til mekling. Fristen for å avslutte meklingen er satt til onsdag 26. mai kl. 24.00, men det kan også bli mekling på overtid. Dersom meklinga ikke fører fram, blir det streik. Ansatte oppfordres også til å følge med i media hvordan forhandlingene utvikler seg.


Hva skjer ved en eventuell streik?
Alle TO-ledere og fagenhetsledere er informert om hvilke ansatte som kan bli tatt ut i streik. Arbeidstakerorganisasjonene har informert sine medlemmer om hvem uttaket gjelder. Dersom ansatte blir tatt ut i streik har vedkommende ikke lenger adgang til arbeidsplassen. Det gjelder også streikekomiteer og streikevakter.
Utover dette gjelder disse premissene:

  • Lønn, sykelønn, foreldrepenger mv. stoppes fra første streikedag. Fagforbundene avgjør streikebidrag, og er ansvarlige for å utbetale dette.
  • Tilgang til Office 365 og fagsystemer vil i løpet av de første streikedagene bli vurdert sperret for de som er tatt ut i streik.
  • PC, jobbmobil, nettbrett, arbeidsbil mv. skal leveres inn/settes igjen på jobben. Har du mobil som er helt eller delvis arbeidsfinansiert og som også brukes privat, kan denne beholdes.
  • Ferie som er fastsatt før streiken, skal normalt avvikles etter oppsatt plan og feriepenger utbetales. Det er ikke tillatt å flytte eller avvikle ferie som ikke er fastsatt før streikens start.
  • Reise- og kostgodtgjørelse utbetales ikke dersom den ansatte er på tjenestereise når streiken starter
  • Avspasering/arbeidsfri periode: avtalt avspasering anses som avviklet. Dersom en blir tatt ut i streik i arbeidsfri periode får en ikke perioden tilbake


Om bruk av streik
Streik er et akseptert, lovlig og beskyttet virkemiddel ved arbeidskonflikter i norsk arbeidsliv. Det er arbeidstakerorganisasjonene selv som avgjør hvilke medlemmer de vil ta ut i streik, innenfor rammen av de varsler som er sendt ut. Medlemskap i en arbeidstakerorganisasjon innebærer med andre ord at organisasjonene har fullmakt til å bestemme hvem som skal delta eller ikke i streik.