Spørreundersøkelsen "Noen spørsmål om hjemmekontor"

I juni ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant medarbeidere i Lillehammer kommune om erfaringer fra tiden med hjemmekontor. Undersøkelsen ble avsluttet 30. juni. Sluttrapporten er i all hovedsak ferdig og kan lastes ned ved hjelp av lenken til høyre ("se også"). De åpne kommentarfeltene er anonymisert og gjengitt som ordskyer.

Sammendrag

Det kom inn mer enn 500 svar, som innebærer at nesten 40 % av de som var invitert svarte. Det er veldig bra for denne typen undersøkelser. Undersøkelsen ble ikke sendt ut i enheter der vi antok at det ikke var aktuelt med hjemmekontor, som helsehus og hjemmetjenester. 87 % av de som svarte har hatt helt eller delvis hjemmekontor i perioden (uke 12-16).

Hovedinntrykket fra undersøkelsen er at hjemmekontor har fungert helt greit for de aller fleste (men selvfølgelig ikke for alle). Spørsmålet der man måtte si seg enig eller uenig i en rekke påstander knyttet til arbeidsoppgaver, informasjon og kontakt har en gjennomsnittsscore på 5,2 (med skala 1-6). Mest enig (5,52) er man med påstanden «Jeg kunne enkelt komme i kontakt med mine kollegaer ved behov», minst enig (4,6) er man med påstanden «Jeg kunne utføre mine daglige arbeidsoppgaver på en god måte».

I underkant av 10 % er helt uenig (1-2) i at de hadde «tilgang til utstyret jeg trenger for å gjøre jobben min». En del av dette går på skjermer og kontorstoler, men det er også noen som ikke har hatt datautstyr eller tilgang til nødvendige datasystemer. Dette må vi se nærmere på.

Hele 75 % er helt enig (5-6) i påstanden «Jeg kan konsentrere meg om mine arbeidsoppgaver».

70 % av de som har svart ønsker å benytte seg av hjemmekontor i framtiden. Av disse ønsker de fleste (i overkant av en tredel) hjemmekontor to dager i uken, mens i underkant av en tredel ønsker seg hjemmekontor en dag i uken. Av de som har svart «annet» og lagt til en beskrivelse er det å kunne ha hjemmekontor i perioder der det er oppgaver som krever konsentrasjon framhevet.

De aller fleste er fornøyd med hvordan Lillehammer Kommune håndterer situasjonen rundt COVID-19, mer enn 90 % har svart positivt på denne påstanden og nesten 75% 5 eller 6. Mer enn 90 % svarer nei på spørsmålet «Savner du informasjon fra arbeidsgiveren din vedrørende COVID-19». Blant de som har svart ja er det blant annet mer strukturert informasjon fra leder som etterlyses, og det ser ut som om informasjonsflyten kan ha variert litt i ulike enheter.

Til slutt var det to fritekstspørsmål:

Er det noe annet vi som arbeidsgiver kunne gjort bedre eller annerledes i forhold til COVID19?

I forhold til din arbeidssituasjon og nåværende forhold rundt COVID-19, er det noe du føler deg bekymret for i dag?

Som ordskyene viser, er kortversjonen av svarene nei på begge spørsmål. Vi går selvfølgelig gjennom alle svarene og oppsummerer konkrete anbefalinger.

Videre arbeid

Kommunedirektørgruppen vil følge opp undersøkelsen. 

Hjemmekontor vil fortsatt kunne være aktuelt for enkelte i forbindelse med korona-utbruddet, men også på mere permanent basis.