Økonomi og manglende infrastruktur står i veien for at alle kan få tilgang. Også klimaendringer, befolkningsvekst, kriger og konflikter utfordrer tilgangen på rent vann for verdens befolkning. Vann er derfor avgjørende for fred, og kan både utløse og løse konflikter.  

I Lillehammer er vi så heldige å ha tilgang til en unik og sjeldent stor forekomst av grunnvann. Dette gir 90 % av innbyggerne i kommunen vår tilgang til sikkert drikkevann. 

Fordelene ved grunnvann er stabil og god vannkvalitet, lav og jevn temperatur og mindre behov for kjemisk behandling av vannet før bruk. Grunnvann er bedre beskyttet mot forurensing da selve grunnen er en barriere, og sies også være mer robust enn overflatevann. Denne ekstra tryggheten gjør oss bedre rustet for ytre påvirkning ved ulykker og kriser, som for eksempel ved en atomhendelse. 

Likevel, å beskytte vannkilden er et viktig og kontinuerlig arbeid, og i drikkevannsforskriften stilles det krav til kommunene om å beskytte vannkilder til drikkevannsformål - nå og i fremtiden

 Vil du lese mer om vanndagen og FNs bærekraftsmål nr. 6?
https://fn.no/om-fn/fn-dager-kalender/kalender/verdens-vanndag
https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/rent-vann-og-gode-sanitaerforhold

God vanndag!