Mer informasjon

Hva kan du gjøre?

Hold deg oppdatert om situasjonen via myndigheter samt lokale og nasjonale medier. Husk at du selv må sikre egen eiendom/eiendeler og private veger mot overvann og flom. Vi minner også minne om at stikkrenner under private avkjøringer fra kommunal vei, er grunneiers (huseiers) ansvar.

Mens det er rødt farevarsel oppfordres alle til å unngå unødvendig reising. Lillehammer kommune oppfordrer sterkt til ikke å oppsøke vassdragene.

Har du behov for å varsle om bekker som går over sine bredder eller vann som tar nye veger, ta kontakt med vår flomvakt.

Forebygg og begrens skader

  • Gi plass til vannet: Fjern løv, søppel og liknende som kan hindre vannet fra å drenere fritt ut i kummer, stikkrenner og andre vannveier. Vannet vil alltid gå til det laveste punktet. Sørg for at det får renne fritt ved å eventuelt lage dreneringskanaler.
  • Rydd hagen: Flytt verdisaker som møbler, grill og løse gjenstander/materialer. Disse kan bli tatt av flomvannet og utgjøre en fare for andre.
  • Rydd kjeller, garasje og første etasje: Flytt gjenstander opp fra gulv, dersom det er en risiko for at vann kan komme inn. Lukk dører og vinduer.
  • Tett lister og vinduer: Dekk til med sandsekker om nødvendig. Sekkene skal være trekvart fulle. Skaff deg eventuelt en pumpe.
  • Nøytraliser elektriske apparater: Dra ut stikkontakter og trekk ut sikringer av elektriske apparater.
  • Flytt verdigjenstander: Båt, bil, campingvogn eller verdisaker som står i nærheten av en elv, innsjø eller bekk bør flyttes til et mindre utsatt område.
  • Sjekk nærområdet: Sørg for at nærliggende bekker, veigrøfter, kulverter og rister er åpne. Dette vil bidra til å redusere skade på din og naboens eiendom.
  • Flytt rundballer: Rundballer bør ryddes bort fra områder som er flomutsatte.
  • Egenberedskap: Du har ansvar for din egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veier kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no.

Liste hentet fra NVE og varsom.no.

Hva gjør kommunen?

Risikoen for flom er justert til gult nivå. Faren for jord- og flomskredfare er også på gult nivå. 

Flomvakt

Vi har et flomvaktsnummer der innbyggerne kan kontakte oss dersom du skal varsle om bekker som går over sine bredder og vann som tar nye veger. Telefonnummeret er 476 52 331.

Brannvesenet

Brannvesenet hadde stor pågang av oppdrag i forbindelse med uværet Hans. I den forbindelse opprettet de et eget telefonnummer for kontakt direkte til deres stab.
Alle henvendelser går via dette nummeret: 480 77 059

Ring nødetatene (110-112-113) dersom det oppstår akutte hendelser som truer liv og helse.

Oppmøteplasser

Det er etablert faste oppmøtesteder i tilfelle strømmen i Lillehammer blir borte og det heller ikke blir mulig å ringe eller kommunisere elektronisk under ekstremværet. Dersom det skjer vil du da møte representanter fra kommunen som vil bistå med informasjon og eventuell videre hjelp. 

De faste oppmøtestedene er: 

  1. Håkons hall
  2. Jorekstad fritidsbad
  3. Lillehammer brannstasjon
  4. Røyslimoen skole
  5. Vingrom skole

Skriv gjerne ned på papir hva som er nærmeste oppmøtested for deg, eller skriv ut oversikten dersom du har mulighet til det, slik at du finner det igjen dersom du er uten strøm og internett. Spre ordet allerede nå til dem som er rundt deg om hvor oppmøtestedene er.

Lillehammer kommune satte krisestab på kvelden tirsdag 8. august.

Information in English

There's an orange severity danger level in Southern Norway, including Lillehammer. Extremely heavy rain is going on and there's very fast rising water level in rivers and streams. In some areas there's a high risk of flood, debris avalanches and debris flows.

Take precautions and follow advices from authorities. Carefully consider whether journeys are necessary.

Read more about the extreme weather and the severity danger in English.