Endret hverdag
Arbeidsdagen vår er blitt endret. For kommuneansatte har situasjonen med koronavirus blant annet ført til at mange ansatte har vært nødt til å utføre andre oppgaver enn det de vanligvis utfører, noen er blitt tildelt oppgaver innenfor andre fagfelt, mange har jobbet hjemmefra mens andre igjen har en type arbeid som gjør at de må være til stede på jobben. Det er imponerende hva vi sammen har fått til i en pågående, foranderlig situasjon hvor vi tilpasser oss fortløpende. Kommunen er fortsatt i en koronakrise, samtidig er det viktig at vi nå kanaliserer kreftene riktig; vi er i ferd med å gå inn i en koronahverdag.  Den kommer til å vare i mange måneder framover.

Barnehage og skole
Samfunnet åpnes gradvis etter å ha vært i en regelstyrt dvale. Mandag 20. april kunne barnehagene ta imot barn igjen, og førstkommende mandag, den 27. april,  åpner skolene for 1. -4. klasse. Barnehageansatte og ansatte i skole har planlagt, ventet på regjeringas veiledere og deretter tilpasset hverdagen for både barn og voksne på kort tid slik at smittefaren skal være så liten som mulig. Imponerende innsats! Det er også flott å se hvordan Lillehammersamfunnet jobber sammen for å begrense smitte. Denne uka har Olympiaparken og Birken samarbeidet med kommunen for å sette opp gjerder i barnehagene slik at de gruppevise inndelingene som nå er innført lettere kan etterleves. Etter disse første dagene får vi tilbakemeldinger om fornøyde barn, ansatte og foreldre.

Ansatte og hjemmekontor
Dere som har hjemmekontor må fortsatt benytte det inntil videre. Lillehammer kommune følger statlige retningslinjer og det har ikke vært noen endring når det gjelder dette. Det er et mål å dempe smittespredning, og da er bl.a. hjemmekontor et viktig virkemiddel. Samtidig er det ekstremt viktig at vi nå klarer å håndtere alle oppgaver som venter. Både ordinære og koronarelaterte.

Økonomi
Koronapandemien har allerede kostet betydelig -og den kommer til å koste enda mer. Lillehammer kommune hadde tydelige mål for årets budsjett som nå ikke kommer til å holde uten statlige overføringer. Derfor er det også svært viktig at alle kostnader relatert til koronaarbeid føres på prosjektnummer 110066, som nevnt i tidligere nyhetsbrev.

Mulig flom
«En ulykke kommer sjelden alene» heter det. Vel, faktum er at det kan bli vårflom også på Lillehammer. Det er ekstremt mye snø i fjellet. Når mildværet er her smelter snøen raskt, dette øker risikoen for flom både i sidevassdragene og etter hvert i Lågen. Lillehammer er godt forberedt etter tidligere flommer. Likevel kommer en eventuell flom til å kreve ekstra mye av oss i form av beredskap og tiltak.

I tillegg er det nå svært tørt etter uker uten nedbør. Dette øker faren for skogbrann. Vi har et svært kompetent brannvesen som overvåker og vurderer situasjonene.

Så vil jeg igjen minne om smittevernrådene og hygienerådene. Fortsatt gjelder det; hold avstand og vask hendene. At samfunnet gradvis våkner til live igjen betyr ikke at koronasituasjonen er over. Vi må rett og slett lære oss å leve med den en god stund framover, og som Lillehammers aller største arbeidsplass med nærmere 2.500 ansatte kan vi samlet gjøre mye for å holde smitten unna.

Les ellers oppdatert informasjon på www.fhi.no og på  kommunens egne nettsider www.lillehammer.kommune.no


Med ønske om en riktig god helg.

 

Vennlig hilsen
Tord Buer Olsen
Kommunedirektør