Uansett hvor gode vi alle er hver dag må vi fortsatt være forberedt på at denne situasjonen vil vare framover. I dag, fredag 3. april, er det ventet at regjeringen legger frem en ekspertrapport fra Folkehelseinstituttet, som vil si noe om smittefaren i forbindelse med barn og unge. Deretter vil regjeringen neste uke informere om føringene for barnehage og skole som pr. tidspunkt er stengt.

Beredskap
Det er fortsatt daglige møter i kriseledelsen, hverdag som helg. Kriseledelsen har også tett samarbeid med mange samfunnsaktører, sykehus og andre kommuner. Det jobbes på spreng fra flere hold for å sikre daglige tjenester samtidig som en planlegger for en ventet økning i antall smittede og syke. Kommuneoverlegen har et særlig ansvar i denne situasjonen, og funksjonen er derfor styrket med ytterligere ressurser.
I tillegg til koronavirusets spredning er det også fare for flom i flere av Innlandets kommuner. Våren er i gang og det er mye snø i fjellet. Lillehammer kommune har jobbet systematisk de siste årene for å sikre kommunen mot flom og mottok i februar i år samfunnssikkerhetsprisen for 2019. Lillehammer må uansett være på tå hev også i dette arbeidet for å redusere faren for eventuelle flomskader.

Økning i antall syke
For å kunne ha nok kapasitet til å ta imot syke innbyggere er det avgjørende å dimensjonere opp antall sykesenger. Her er formålet å ta imot de pasientene som trenger pleie, men som likevel ikke har behov for plass på sykehus.

Vi oppretter derfor egne avdelinger og særskilte tilbud for på best mulig måte være rustet for det som måtte komme av behov.  Vi har også inngått et samarbeid med Ringsaker kommune om å ta i bruk Montebellosenteret til syke innbyggere. Her er det mulig å legge til rette for et stort antall sykesenger. Gausdal, Øyer, Ringebu, Nord- og Sør-Fron kommuner utgjør en del av Lillehammer interkommunale legevakt og er også inkludert i avtalen.

Smittevernutstyr
I sammenheng med at det nå rigges for en framtidig økning i antall syke, er det også et sterkt behov for smittevernutstyr. Vi tildeles utstyr via Fylkesmannen, men det er strenge prioriteringer i fordelingen fordi tilgangen er begrenset. Derfor har vi gått aktivt ut og etterlyst smittevernutstyr. Svaret fra Lillehammers innbyggere har så langt vært overveldende. Vi har allerede mottatt store kvanta smittevernutstyr som vil brukes rett inn i tjenesten. Vi har også mottatt smittevernutstyr som er produsert for anledningen. Det er flott å se at et helt lokalsamfunn nå løfter i flokk, både innbyggere, næringsliv og foreninger.

Dersom du skulle være usikker på hva som er smittevernrutinene for akkurat din arbeidsplass tar du kontakt med din nærmeste leder.

Behov for helsepersonell og bistand til pleie
Siden vi nå oppretter egne avdelinger for personer som er smittet av koronaviruset er det behov for mer helsepersonell. Vi søker fortsatt etter personell utenom egen organisasjon. Jeg har også bedt om en oversikt over kommunens egne ansatte som kan omdisponeres til dette arbeidet. Dersom dette kan gjelde deg vil du få beskjed om det fra din leder. Jeg forstår at det kan være krevende å bli omplassert til en helt annen arbeidsoppgave enn den du har til daglig.  Jeg ber likevel om forståelse for at dette kan bli nødvendig for å kunne løse våre forpliktelser innen liv og helse på best mulig måte.

Tid
For noen faller tiden lang nå. Mye er endret og driften er ikke ved det vanlige. For andre igjen går tiden så alt for fort. Bare i løpet av 3 uker har det vært gjennomført over 2200 karantenedøgn for ansatte innen helse. Tallet er langt høyere for organisasjonen samlet sett. Dette er utfordrende for alle, både for de som havner i karantene og de som står i jobben. Felles for dette er at vi foreløpig er inne i en fase med forberedelser og drift side om side. Dette sammen med kraftfulle statlige tiltak gjør at vi alle må få noe tid for å finne frem til en ny hverdag. Vi må ha en beredskap for -og planlegger med, at denne situasjonen vil vedvare i lang tid -så får vi håpe det ikke blir nødvendig. Det vil uansett være behov for at så mye som mulig blir så normalt som mulig fremover. Når dette etter hvert er over skal vi være klare for å sette i gang alt vi kan for å dempe ettervirkningen av det vi står i.

Økonomisk krisepakke til kommunene
Myndighetene har besluttet en krisepakke til kommunene for å bidra til å dekke opp ekstraordinære  utgifter. Det er et viktig tiltak for kommunesektoren som er presset økonomisk også utenom et koronautbrudd.  Det er derfor svært viktig at alle ekstra utgifter som er relatert til koronaviruset føres på prosjektnummer 110066 og merkes «Merkostnad beredskap Corona». Ta kontakt med Økonomienheten dersom dere har spørsmål.

Tiltakspakke
Det er mange områder som skal håndteres i den situasjonen vi er inne i. Mange av Lillehammers innbyggere er nå permitterte. Formannskapet vedtok derfor i sitt ekstraordinære møte 31. mars en tiltakspakke for å redusere økonomiske utfordringer for innbyggere, næringsliv, samt lag og foreninger. Dette kan du lese mer om ved å se saksdokumentene som følger det aktuelle møtet under «Politiske møter» på kommunens hjemmeside.

Informasjon
I forbindelse med koronasituasjonen er det opprettet et eget infoteam som har tett samarbeid med kriseledelsen. Det er et mål med god informasjon internt og eksternt.
Jeg vil ellers igjen minne om at det er mye nyttig informasjon som ligger ute på kommunens nettside, og på nettsidene til Folkehelseinstituttet. Jeg oppfordrer deg til å følge med på denne informasjonen. Særlig viktig er det å være kjent med smitteverntiltak og råd.

Informasjon som er rettet mot ansatte finner du på intranett eller ved å gå inn via «For ansatte» på kommunens internettsider hvor informasjonen gradvis bygges ut. Det er også opprettet ulike publikumtelefoner som du finner på www.lillehammer.kommune.no

 Det er jo fortsatt uvisst hvor lenge denne unntakstilstanden varer, men det er mye som tyder på at vi har flere måneder foran oss med koronarelatert arbeid. Jeg ser hvordan ansatte «jobber på» i den situasjonen vi er i nå og setter egne planer og behov til side. Vi setter alle stor pris på denne stå på-viljen og fokuset på målet. Men, når dere har fri; bruk den til noe som gir avkobling og energi, det er dere vel unt.

 

Riktig god påske til alle.


Med hilsen

Tord Buer Olsen
Kommunedirektør