Jeg har ellers latt meg imponere av enkeltansatte, og generelt alle ansatte i løpet av denne tiden. Som kommunedirektør er det betryggende å se hvordan fagkunnskap, arbeidsinnsats og kreativitet har gått hånd i hånd for å løse små og store oppgaver i koronasituasjonen. Tusen takk for innsatsen så langt.

Om økonomi
Som kjent har Lillehammer en meget stram kommuneøkonomi. I vedtatt økonomiplan for neste år er det synliggjort en stor økonomisk utfordring. I tillegg viste regnskapet for 2019 et betydelig økonomisk underskudd i driften vår. Fra og med januar i år var vi godt i gang med nye tiltak for å få ned utgiftene, men så kom koronaviruset og Norge stengte ned 12. mars. Dermed endret premissene seg dramatisk og arbeidet med mange av tiltakene er forsinket med flere måneder. Den økonomiske utfordringen derimot er den samme. Den økonomiske driften må fortsatt reduseres i størrelsesorden 120 millioner kroner i 2021 for å kunne bygge opp en god og forutsigbar økonomi. Det innebærer en grundig gjennomgang av inntekter og utgifter. Det er derfor et felles krav at hver sektor og tjenesteområder utenfor sektor må vise muligheter for tiltak tilsvarende 8 prosent av sitt netto driftsbudsjett i 2020. Til sammenligning har kravene de siste årene ligget på rundt 2-3 prosent. Vi har også kortere tid på å foreta endringer enn beregnet da vi så langt i år har «mistet» minst 4 måneder til korona.

I tillegg til dette er kommunen påført store koronarelaterte utgifter. Disse utgiftene løper fortsatt og det er usikkert hva sluttsummen blir samt hvor mye staten kommer til å dekke. Det er ingen tvil om at den økonomiske snuoperasjonen vi nå skal igjennom vil bli merkbar både for kommunes ansatte og brukerne av tjenestene våre. Dette er et tungt løft der mange må bidra for at vi skal få en bedre økonomisk hverdag.


PostLocal
Koronakrisen har også ført med seg noen interessante temaer. Samarbeidet mellom ansatte i ulike sektorer har økt, ansatte har på rekordtid tatt i bruk Teams som kommunikasjonsverktøy og vi ser at behovet for god informasjon til ansatte og innbyggere er en suksessfaktor for å lykkes med tiltak.

Kommunestyret har slått fast at det er behov for en tettere dialog med innbyggerne. I den forbindelse lanserer Lillehammer kommune en app etter sommeren som heter PostLocal. Målet er at innbyggere enkelt skal kunne svare på spørreundersøkelser fra politikerne, samtidig som innbyggerne lett skal kunne ta kontakt med kommunepolitikerne. Vi blir først ut i Norge med denne appen som er et verktøy i et forskningsprosjekt.  

Akuttsykehus på Lillehammer
Sist uke lanserte Lillehammer kommune sin kampanje for å beholde akuttsykehuset på Lillehammer. Ordfører Ingunn Trosholmen og resten av kommunestyret er meget opptatt av at Lillehammer og regionen som sokner til sykehuset ikke skal miste tilbudet som også ivaretar 1500 arbeidsplasser.

Er du usikker på hva denne saken handler om?
Her finner du nettsiden som er lansert i kampen for å beholde Akuttsykehuset på Lillehammer: jatilakuttsykehus.no
Det er også opprettet en Facebook-side: ja til akuttsykehus på Lillehammer

Med ønske om en riktig god sommer til dere alle.

 

Vennlig hilsen
Tord Buer Olsen
Kommunedirektør