Mesna bru er oppført som tre ulike bruer med et spenn på 9-12 meter koblet sammen med en felles overbygning. Kjøredelen av brua består av en eldre steinhvelbru (oppført ca. 1859) og en betongbjelkebru på den østre delen (fra ca. 1924).  I tillegg et fortau mot vest som består av en stålkonstruksjon med tredekke (trolig oppført rundt 1896).

Steinhvelbrua er i god stand (tross alder), men har lav klassifisering (6 tonn akseltrykk).  Dette setter begrensninger for større kjøretøy og har konsekvenser for vareleveringen.

Den gamle brua skal bevares og ikke skades under arbeidet eller seinere økt trafikklast.

Stålbjelkebrua (fortauet mot vest) har et dekke av tre som skal skiftes ut på grunn av råteskader.

Hvorfor forsterke

Kapasiteten ved overkjøring på steinhvelvbrua økes fra dagens 6 tonn akseltrykk til 10 tonns akseltrykk og 60 tonn totalvekt.Mesna  Tiltaket vil gjøre at forholdene blir bedre tilrettelagt for  vareleveringen i byen og for beredskapen generelt.

Kort om løsningen

På hver landside bak steinhvelvet bores det ned til fjell stålrørspæler som armeres og støpes ut sammen med at det etableres fundamentplater direkte på grunn. 

Fundamentplatene påbygges med utkragere for på den måten å korte ned midtspennet som består av prefabrikkerte betongelementer.

På toppen legges nytt asfalt belegg.

Framdrift

Arbeidene planlegges gjennomført uke 42-50 og utføres som en del av det pågående prosjektet med utskiftingen av vann- avløpsrør og gateopprustingen av Storgata, Gamlevegen og Lilletorget.

Noe overflatearbeider som steinlegging, asfaltering mv., vil bli utsatt til våren 2024.

Gjennomføring

Det vil arbeides for å gjennomføre anlegget med best mulig fremkommelighet til eiendommer og næringsdrivende, samtidig som sikkerheten til både arbeidere og 3.person må ivaretas og prioriteres til enhver tid.  Arbeidene vil i hovedsak utføres i tidsrommet 07:00 – 19:00.

Gangtrafikken opprettholdes mot Lilletorget på østsiden av Storgata.  Midlertidige gangmønster og sperringer vil bli tydelig merket.

Varelevering og adkomst til p-plass Lilletorget skjer inntil videre via Brubakken (følg skilting).